Nasze działania

Paczki dla Seniorów

Święta to dla większości osób wyjątkowy czas w roku. Tradycje szczególnie zakorzenione są u osób starszych. W okresie świątecznym seniorzy nie oczekują wiele – dla tych najuboższych bożonarodzeniowa kolacja lub wielkanocne śniadanie spożyte w godnych warunkach to wszystko czego pragną. Ale nawet podstawowe potrawy świąteczne to dla wielu starszych osób za duży wydatek.

Naszym celem jest zadbanie o to, aby najbiedniejsi seniorzy z naszego regionu mogli spokojnie spędzić święta. Pragniemy, aby w tych ważnych dla nich dniach, nie musieli się o nic martwić.

Nasza fundacja ma na celu łączenie ludzi z ludźmi. A co to znaczy? Otóż naszym celem jest poszukiwanie darczyńców wśród mieszkańców. Niesienie pomocy daje ogromną satysfakcję. Każdy z nas może pomóc komuś, kto mieszka obok nas. Przygotowanie żywności na święta, zapakowanie jej w świąteczny kolory papier i podarowanie w formie prezentu – mały gest dla nas, może być dużą pomocą dla innych.

Wolontariusze niczym rodzina

Wolontariusze Fundacji Infomedic są odpowiednio przeszkoleni. Odwiedzając seniorów w ich domach pomogą zrobić zakupy, wykonać drobne pomoce domowe oraz porozmawiać i poznać lepiej podopiecznych. Chcemy umożliwić seniorom, którzy często są samotni, kontakt z ludźmi. Dla wolontariuszy jest to natomiast cenna lekcja empatii.

Całoroczna pomoc

Nasi seniorzy często są w sytuacji, że nie stać ich na leki, żywność czy opiekunkę. Chcemy umożliwić naszym darczyńcom pomoc takim osobom. Istnieje również możliwość zapewnienia całodobowej pomocy w formie TeleOPIEKI.

Infomedic Teleopieka dla Seniorów

System Teleopieki gwarantuje szybką reakcję, a w przypadku niebezpieczeństwa lub zagrożenia życia, powiadomienie odpowiednich służ ratunkowych, opiekunów lub rodziny.

Jest to system świadczący pomoc w przypadkach nagłego pogorszenia się stanu zdrowia oraz zagrożenia życia. Dzięki alarmowej opasce umieszczonej na nadgarstku, wezwanie pomocy możliwe jest w każdej sytuacji, o każdej porze dnia i nocy.

Wystarczy nacisnąć guzik aby opaska umieszczona na nadgarstku przesyła sygnał bluetooth do specjalnego telefonu,a stamtąd prosto do centrali Infomedic. Specjalnie przeszkoleni konsultanci, posiadający kurs ratownika, oddzwaniają natychmiast, żeby sprawdzić co się dzieje. W przypadku, gdy nie senior nie odbiera telefonu i nie ma z nim kontaktu, na miejsce wysyłana jest wcześniej wskazana osoba.

Zostań Rodziną na Święta

W naszej fundacji jest wiele starszych osób, które nie mają rodziny. Naszym marzeniem jest, aby znaleźć wolontariuszy, którzy zechcą spędzić Wigilijną kolację lub Wielkanocne śniadanie z seniorem.

Odkrywamy talenty

Osoby starsze maja za sobą niezwykłą historię. Taka osoba staje się żywą historią, naszą rolą jest umożliwić dzielenie się doświadczeniem z innymi. Seniorzy posiadają wiele umiejętności: pieczenie, malowanie, szycie, śpiew, itp. Pragniemy dzielić się tym wszystkim z całym światem. W tym celu planujemy organizować pokazy, poczęstunki oraz koncerty.